Problém poľských potravín neexistuje

Autor: Tomasz Chłoń | 24.6.2013 o 12:39 | (upravené 24.6.2013 o 12:55) Karma článku: 13,73 | Prečítané:  15597x

To mi to povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek. Existuje problém individuálnych podnikateľov. Som rád, že to tak nazval.

Stretnutie Tomasza Chłońia s ministrom JahnátkomStretnutie Tomasza Chłońia s ministrom Jahnátkom

Ja som zas povedal pánovi ministrovi o opatrení „nulová tolerancia" v Poľsku. O tisícoch kontrolovaných bodov v rámci produkčného a distribučného reťazca, ako aj o sankciách uložených tým, ktorí porušujú predpisy a hygienické normy.

Poľský export poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov mal za rok 2012 hodnotu 17 500 000 000 eur. Inak povedané, svet kupuje poľské potraviny vo veľkom. Musíme garantovať ich čo najvyššiu kvalitu.

Drvivá väčšina poľských dodávok na Slovensko spĺňa normy. Ak by to tak nebolo, export poľských potravín sem by v prvom kvartáli tohto roku nemohol narásť o 17%.

Existuje však, veľmi malá, skupina osôb, ktoré využívajú otvorené hranice na prepravu tovaru v zlých podmienkach. Toto budeme eliminovať, nakoľko najdôležitejšie je pre nás ľudské zdravie. Regionálne potravinové a veterinárne správy z poľského Podkarpacia a zo Svidníka uzavreli dohodu v tejto veci.

Predpokladám, že v komentároch napíšete o potravinových škandáloch v Poľsku. Prosím, buďte spravodliví. Chyby sa stávajú v každej krajine (aj keď to ich nesmie vysvetľovať). Sú to však poľskí veterinári a novinári, ktorí o nich hlasno hovoria. Našťastie nie sú to tak tragické prípady, ako klíčky, alebo alkohol v iných krajinách. Poliaci si cenia domáce výrobky. Nie to nič neobvyklé, priam naopak. Kulinárnym chutiam a vkusu sa predsa učíme od malička, od mamy, babky (a čoraz častejšie našťastie aj od otca) na základe toho, čo pre nás s láskou pripravovali.

A okrem zdravia a kvality - aj niečo o chuti. Čoskoro vás pozvem na prípravu pokrmov, ktoré boli opísané už v roku 1394. Počas večere 19. februára boli kráľovi Władysławovi Jagiełło servírované dva kapúny a tri kurčatá v aspiku. Jemné mäso kapúnov, čiže špeciálne vykrmovaných vykastrovaných mladých kohútov, husacina, kuracie krídelká a nohy patrili v tom čase k špecialitám. Ak vás teraz napadá, ako aj mňa, Slovenský Grob, tak sme blízko krásneho rozprávania suseda o susedovi.

Nájdite si chvíľku a pozrite si ako to robí známy poľský novinár a historik Robert Makłowicz. Na overenie, či ponúka dobré slovenské vína a či správne pripravuje guláš, nie je nevyhnutná znalosť poľštiny. Štyri milióny divákov sledujú jeho program každý týždeň (prosím o chvíľku strpenia, na začiatku je zopár reklám). Srdečne odporúčam.

P.S.: Milí čitatelia, pokiaľ máte chuť napísať o bryndzi, o ktorej nedávno hovoril pán minister, vyprodukovanej v Poľsku, s obsahom ovčieho mlieka menším ako 50%, najskôr si prosím overte, kto si objednal jej produkciu a kto ju dovážal na Slovensko.

Vo filme Makłowicza autor vzdáva poctu Jaroslavovi Židekovi. Poznáte ho?

Prečítajte si aj: HEART OF EUROPE - Blog Tomasza Chłonia v angličtine
Navštívte aj: Webová stránka Veľvyslanectva Poľskej republiky v Bratislave

Pridajte sa: Stránka Veľvyslanectva Poľskej republiky v SR na Facebooku

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?